Varázslatos Gladiátorok

Az HBO csatorna saját gyártású, a 42. Magyar Filmszemlén Schiffer Pál díjjal kitüntetett dokumentumfilmje a Baltazár Színházról, Magyarország egyedüli hivatásos színtársulatáról, amely értelmi sérült színészekből áll.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Premier után

2011.07.22. 14:31 | Gladiatorok | 1 komment

Túl a premieren szemezgettünk a sajtóban megjelent írásokból. Ki mit szólt a Varázslatos Gladiátorokhoz? Szívünknek kedves, amit találtunk, így most megosztjuk veletek.

 

 

Népszabadság Magazin: A teljesség felé

 

„– Tanuld meg a szöveget, mert így lassú, nagyon lassú! – kiabálja a rendező a próbán. –Tudnám, csak izgulok – védekezik Balázs. – Ilyenkor van bennem egy kis feszültség. Ez természetes. Kibe’ ne lenne? És magamra ismerek!

De előbb még, jaj, bekövetkezik, amitől féltem, könnyes lesz a szemem. Szerencsére hamar vége szakad az elérzékenyülésnek: egyszerűen megváltoznak, ahogy nézem őket. A Down-szindrómás arcból kitekintő hatalmas szemek lenyűgözők, a mosoly elvarázsol: szépség tölti be a képmezőt. Nem adnám az Elfújta a szél egy jelenetéért sem, ahogy előttem a szerelmesek megcsókolják egymást. Gyönyörködöm.”

 

Szöveg: Kelen Károly

 

 

Szabad Föld: Baltazárék a varázslók

 

A Varázslatos gladiátorok című film befejezését követően a csatorna olyan döntésre szánta el magát, ami példa nélküli a magyar kulturális életben: négy millió forintot adományozott a Baltazár Színháznak.

Az HBO csatorna hitvallása, hogy a művészet közelebb hozhatja egymáshoz az embereket. Ha a filmet megnézve akár egyetlen embernek is megváltozik a fogyatékos emberekkel kapcsolatos véleménye, már megérte elkészíteni az alkotást.

 

Szöveg: „szücs”

 

 

Magyar Nemzet: Amikor a színház filmmé változik…

 

„Az amerikai mozitévé, az HBO támogatásával, Boros Panna és Kabarcz Zsófia közreműködésével készült például az a dokumentumfilm, amelyik azt az egyedülálló színházi társulatot mutatja be, amelyiknek a tagjai egytől egyig mentálisan sérült fiatalok. Az 1998 óta hivatalosan is jegyzett Baltazár Színház munkáját látva a színművészet gyógyító erejéről, személyiségépítő hatalmáról bizonyosodhatnak meg a nézők; a Varázslatos gladiátorok című dokumentumfilm ezt a megrendítő élményt nyújtja.”

 

Szöveg: Lőcsei Gabriella

 

 

Magyar Narancs: Dokumentumfilm - Meglátni és elfogadni - Kabarcz Zsófi - Boros Panna: Varázslatos gladiátorok

 

„Amikor mentünk át az úttesten, a zebrán, és jött egy autó, akkor megfordult a fejemben, hogy elengedem a babakocsit" - emlékszik vissza a Varázslatos gladiátorok legmegrázóbb pillanatában egy apuka a napra, amikor Down-szindrómás újszülöttjével és feleségével hazafelé tartott a kórházból. Brutálisan őszinte beismerés, amelyre nyilván csak akkor szánhatja el magát valaki, ha már túl tudott lépni a belső zűrzavaron, ha már el tudta fogadni a gyerekét olyannak, amilyen: értelmi sérültnek. Ha a néhány csökkent képesség mellett meglátta a százezernyi jó és ezernyi kiemelkedően jó tulajdonságot; ha az értelmet nem is, de a jellemet tökéletesen épnek tartja.

Erről az elfogadásról szól, ezért küzd az HBO saját gyártású és finanszírozású dokumentumfilmje, a kereskedelmi tévécsatorna minden szempontból közszolgálati műsora.”

 

Szöveg: Kovács Bálint

 

 

168 óra online: Az emberekre a művészeten keresztül lehet leginkább hatni

 

„Izgalmas film készült a színházi társulat életéről A Varázslatos gladiátorok kivétel nélkül mindenkit elvarázsol: a társulat tagjai, színpadi jelenlétük, a díszlet és a ruhák igényes kivitelezése, az átütő rendezés egy pillanatig sem kelt szánalmat a nézőben, sőt, egy irigylésre méltó világ bontakozik ki a szemünk előtt. A filmet nézve megnyugvással tapasztalhatjuk, hogy amit eddig ijesztően másnak gondoltunk, az a mi életünknek is szerves része.”

 

 

NOL: Közszolgálati HBO

 

„… intim pillanatokat varázsol a képernyőre,melyek bizonyítják, hogy az értelmi sérülteknek ugyanolyan vágyaik és érzelmeik vannak, mint bármelyik más embernek. Megrázóak azon a jelenetek, melyekben a szülők vallanak őszintén sérült gyermekeik iránti érzelmeikről. Még egy rövid társadalmi helyzetképre is futja: az egyik jelenetben egy lány egy piros, szív alakú lufit próbál átadni Budapest egy forgalmas terén valakinek, bárkinek, aki elfogadja a szeretetet. Mondanunk sem kell talán, nincs könnyű helyzetben.”

 

Szöveg: Csákvári Géza

 

 

Marie Claire: Sokkoló szeretet

 

„MC: Te mit kaptál ettől a forgatástól?

Kabarcz Zsófi: Összesen több mint egy évet töltöttem a színészekkel. A kezdeti félelem, hogy hogyan fogom megtalálni a hangot egy sérült emberrel, átalakult egy óriási szeretetbombává, amely egyértelműen az ő nyitottságuknak, szeretetüknek, előítélet-mentességüknek köszönhető. A következő fázis az volt, hogy elkezdtem őket túldimenzionálni. Úgy éreztem, sokkal őszintébbek, jobb emberek nálunk. És amikor beláttam, hogy ez már a ló másik oldala, visszaérkeztem egy olyan állapotba, amelyet már életem végéig magammal viszek. Megértettem, hogy ők sem mások – és itt kezdődik a társadalmi integráció, az elfogadás, amikor ezt át tudjuk élni. Hogy tényleg nincs különbség.”

 

Szöveg: Fiáth Marianna

 

 

Comment.blog.hu: Miért Te normális vagy?

„A Varázslatos gladiátorok azonban nemcsak azért unikum, mert a nagyközönséggel is megismerteti ezt a társulatot, hanem azért is, mert rengeteg, sérült gyermeket nevelő szülőnek nyújthat segítséget. Kevés olyan dokumentumfilm van ugyanis, ami be meri mutatni azt, ahogy az egyik szülő elismeri, hogy bizony volt olyan pillanata a szembesülésnek, amikor átfutott az agyán, hogy megöli gyermekét. Az ilyen fokú őszinteség pedig nagyon fontos lenne ahhoz, hogy ezek a szülők ne őrüljenek bele a rájuk váró feladatokba.

 

Az, hogy nálam ez a kemény mondatokban és megrázó jelenetekben bővelkedő film mégsem 10/10-es, a megrendezett jelenetek (lufiszív osztogatása, tételszavak felfestése, stb.) miatt van, de még ezeket beszámolva is a legjobb doku, ami ebben a témában az elmúlt években készült.”

 

Szöveg: „barb”

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosgladiatorok.blog.hu/api/trackback/id/tr543089104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laterna · http://laterna.blog.hu 2011.11.19. 11:33:43

Mi is foglalkoztunk veletek. Interjúnk Kabarcz Zsófival itt olvasható: laterna.blog.hu/2011/11/18/varazslatos_gladiatorok_1
süti beállítások módosítása