Varázslatos Gladiátorok

Az HBO csatorna saját gyártású, a 42. Magyar Filmszemlén Schiffer Pál díjjal kitüntetett dokumentumfilmje a Baltazár Színházról, Magyarország egyedüli hivatásos színtársulatáról, amely értelmi sérült színészekből áll.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

"Mi őket segítjük, az ő missziójukat támogatjuk a filmen keresztül"

2011.06.15. 09:00 | Gladiatorok | Szólj hozzá!

 

Mikor és hogyan találkoztatok a Baltazár Színházzal?
Boros Panna: Közel 10 éve, még a főiskolás évek alatt egy újságírói feladat kapcsán választottam a Baltazárt témának. Már az első találkozáskor beléjük szerettem. Elkezdtem követni a pályafutásukat: rendszeresen jártam az előadásaikra, készítettem róluk riportfilmet, sőt még dokumentumfilmet is akartam csinálni. Akkor nem jött össze. Most viszont az HBO-nak köszönhetően igen.
Mi fogott meg a témában? Miért gondoltátok, hogy filmet kell készítenetek a társulatról?
Boros Panna, Kabarcz Zsófi: Elsősorban a varázslatos világuk az, ami mellett filmesként nem tudtunk csak úgy elmenni. Azután persze előtérbe kerültek az izgalmasabbnál izgalmasabb morális és társadalmi kérdések is. A film célja elsősorban mégis az, hogy minél szélesebb körben megismertesse a Baltazár Színházat és annak ars poeticáját, Elek Dóra és társai munkásságát. Minden olyan szülőnek, aki érintett lehet, szeretnénk elvinni a hírt, hogy igenis érdemes küzdeni! Szeretnénk, ha a filmünk egy új szemszögből láttatná a sérülteket, úgy, ahogy az utcán soha. Sokkal személyesebben: a humor, a szerelem és a művészet kavalkádján keresztül.
Mikor kezdtétek a forgatást, mennyi ideig tartott?
Boros Panna, Kabarcz Zsófi: 2010 tavaszán jutottunk el abba a fázisba, hogy elkezdhettünk komolyan időt tölteni a színészekkel a Baltazár központjában. A folyamat, ez a varázslatos utazás pedig a készülő darabjuk premierjéig, azaz októberig tartott. Sajnos.
Mit gondoltok, a film befolyásolhatja a sérült emberek társadalmi megítélését?
Boros Panna, Kabarcz Zsófi: Feltétlenül. Az igazi feladatot azonban a Baltazár Színház maga végzi. Ők már 12 éve küzdenek ezért a célért. Mi őket segítjük, az ő missziójukat támogatjuk a filmen keresztül.


Kedvenc jelenet?
Boros Panna, Kabarcz Zsófi: Nehéz erre válaszolni. Az összes. Rengeteg gyönyörű pillanatot köszönhetünk nekik, hiszen kedvesek, természetesek és végtelenül őszinték. Minden napnak, minden jelenetnek megvan, megvolt a maga bája. Rengeteget nevettünk együtt, sokat tanultunk tőlük, voltak megható pillanatok is. Inkább az ő véleményükre lennénk kíváncsiak: nekik melyik lehet a kedvenc jelenetük?
Mennyiben volt könnyebb/nehezebb dolgotok amiatt, hogy a filmben szereplők sérültek?
Boros Panna, Kabarcz Zsófi:
Semmilyen összehasonlításnak nincs értelme. A film is az ilyen felfogás ellen küzd.
Miért Varázslatos gladiátorok a film címe, mire utal?
Boros Panna, Kabarcz Zsófi: Varázslatosak, ez nem kérdés. Hogy miért gladiátorok? A gladiátorok, mielőtt az arénába léptek, kiképzést kaptak, és a képzés alatt elsajátított tudásuk birtokában kellett a küzdőtéren megfelelniük. Gyengeségüket, hiányosságaikat a visszafordíthatatlanság jegyében kellett felvállalniuk, és azzal együtt kellett kiállniuk a közönség elé. A közönség produkciót akart látni, és ők megadták azt, amit a közönség kívánt. A Baltazár Színház varázslatos gladiátorai is helytállnak a kultúra arénájában várakozó embersereg előtt. A cím továbbá metamorfózist jelent. Azt az átváltozást, amikor a színész kiáll a közönség elé, és sminkelt meztelenségével, leplezetlenségével megmutatja azokat a problémákat és szépséges pillanatokat, amelyeket másképp nem láthatnánk meg. És nem szégyell megbotlani.


A Baltazár Színház társulatáról már korábban is készült film. Mennyire befolyásolta ez a régebbi film a ti munkátokat?
Boros Panna, Kabarcz Zsófi: Zelki János 1998-ban készített dokumentumfilmet a társulat megalakulásáról, Játék az egész címmel. Mi 12 évvel utána, egy egészen más látásmóddal közelítettünk a témához. Mi kreatív dokumentumfilmet szerettünk volna készíteni, amely nemcsak informál, hanem vizuálisan is elvarázsol, és a tények mellett az érzelmekre és érzetekre, a humorra is figyelmet fordít.
Jól van időzítve a film premierje: 2011. június 30. Kész van már Magyarország a mentálisan sérültek integrálására?
Boros Panna, Kabarcz Zsófi: Ez egy folyamatos munka, amin megállás nélkül kell dolgozni. Nemcsak országos szinten, de sokkal inkább egyénileg. Mi is az egyénekhez szólunk, a szívekhez. Reméljük, ezt a filmet 30 év múlva is jó lesz megnézni.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosgladiatorok.blog.hu/api/trackback/id/tr462984722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása