Varázslatos Gladiátorok

Az HBO csatorna saját gyártású, a 42. Magyar Filmszemlén Schiffer Pál díjjal kitüntetett dokumentumfilmje a Baltazár Színházról, Magyarország egyedüli hivatásos színtársulatáról, amely értelmi sérült színészekből áll.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Számok az integráció mellett

2011.06.06. 12:34 | Gladiatorok | Szólj hozzá!

Magyarországon a 2001-es népszámlálás adatai alapján hozzávetőlegesen 600 ezer fogyatékos ember él. Közülük minden tizedik értelmi fogyatékos, arányuk a férfiak körében kicsit magasabb, mint a nők esetében. Szakértői becslések alapján azonban arra lehet következtetni, hogy a népesség 2,5-3 %-a között van az értelmi fogyatékossággal élő emberek aránya, ez 250 és 300 ezer főt jelenthet.



Amellett, hogy a társadalom elutasításával, idegenkedésével folyamatosan szembesülniük kell, két fronton - az iskolarendszerű képzések és a munkavállalás terén - nagyon komoly hátrány éri az értelmi fogyatékosok csoportját. Bár körükben is emelkedett az iskolai végzettség, de még így is 2001-ben a fogyatékos emberek iskolai végzettségének színvonala jóval alacsonyabb volt azokénál, akik a nem fogyatékos személyek csoportjába tartoznak. Közel 80 ezer tanuló van az iskolákban (a felnőttoktatást is ideértve), aki valamilyen fogyatékossággal él, és meg kell küzdenie az oktatás kihívásaival nap mint nap. A 7 éves és annál idősebb népesség körében a fogyatékosok több mint 70%-a rendelkezik legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel, a nem fogyatékos népességnek mindössze a fele. Az értelmi fogyatékosok csak egyharmada fejezte be az általános iskolát, és kizárólag kb. 6%-uk szerzett ennél magasabb végzettséget.



Évek óta figyelmeztetnek adatok az iskolai kontraszelekció okozta károkra, és az értelmi fogyatékosság oktatáspolitikai definíciójának hibáira. Már a hetvenes években felhívták arra a figyelmet, hogy ha csak a pszichológiai szempontokat vennék figyelembe (tehát az otthonról hozott hátrányos szociális helyzetet, alacsony státuszt, de a magatartási problémákat nem), és rugalmasabban kezelnék a kategóriákat, úgy akár felével is csökkenhetne az izolált, "kisegítő", felzárkóztató, fejlesztő képzésben résztvevők száma. Ez természetesen az oktatási rendszertől is hatalmas áldozatot, figyelmet, szaktudást követelne meg...

Míg 2001-ben a nem fogyatékos lakosság egyharmada volt inaktív, addig a fogyatékosok háromnegyede tartozott ebbe a kategóriába, mindössze egytizedük dolgozott (a "normál társadalom" kétötödével ellentétben).  1995-ben még az enyhe értelmi fogyatékossággal diagnosztizált értelmi fogyatékosok háromnegyedének sem volt semmilyen szakképzettsége (még betanított munkás sem!). A munkaerőpiaci tanulmányok arra figyelmeztetnek, hogy az életkilátások már az iskolapadban eldőlnek: aki izolált képzési intézményben tanul, kevéssé motivált, hogy a munka világába lépjen, és a piacon sem kelendő. Kutatások kimutatták, hogy a fogyatékosok munkaerőpiaci sikere a családi háttértől is függ: nagyobb arányban dolgoznak a magasabb társadalmi státuszú szülők enyhe értelmi fogyatékossággal élő gyermekei, mint azok, akik szociális helyzetüknél fogva nem úszhatják meg, hogy az iskolarendszer értelmi sérültnek bélyegezze őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosgladiatorok.blog.hu/api/trackback/id/tr832961347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása